Ben je zwanger? Dan staat een bijzonder tijd voor de deur. Het moment dat je voor het eerst je baby ziet is geweldig. Wij staan je hier graag bij en houden tegelijk je baby in de gaten. Dit doen we o.a. met Termijnecho’s, 20-weken echo en Pretecho’s.

De eerste echo's

Vitaliteitsecho

De Vitaliteitsecho word tussen 6-8 weken gemaakt om te beoordelen of een zwangerschap vitaal is en zich in de baarmoeder bevindt.

Vaginaal Bloed verlies: komt vaak voor in het begin van de zwangerschap maar is natuurlijk heel verontrustend voor u als ouders. Wij kunnen vanaf 6 weken hartactie zien en kijken of de zwangerschap vitaal is.

Termijnecho

Een termijnecho vindt bij voorkeur plaats tussen de 10 en 12 weken zwangerschap. Bij de termijnecho wordt aan de hand van de metingen van de foetus de zwangerschapsduur en de uitgerekende datum nauwkeurig vastgesteld. Het is gebleken dat in de meeste gevallen dit betrouwbaarder is dan een uitgerekende datum op basis van de eerste dag van de laatste menstruatie. Dit geldt niet voor zwangerschappen die tot stand zijn gekomen door middel van IUI/IVF/ICSI.

Bij dit echo-onderzoek wordt ook gekeken naar:

 • Bevindt de zwangerschap zich in de baarmoeder?
 • Is de zwangerschap intact?
 • Betreft het een eenling of een meerling?
Verloskundige echo’s

SEO oftewel 20-weken-echo

Met de 20 weken echo wordt gekeken naar de aanwezigheid van een open rug of open schedel bij het ongeboren kind. Bij dit onderzoek wordt tevens gekeken naar andere afwijkingen aan bv armen, benen, mogelijke Schizis (hazenlip), hart, groei van het kind, de ligging van de placenta (moederkoek), de hoeveelheid vruchtwater en naar de ontwikkeling van de organen van het kind. Helaas kunnen niet alle afwijkingen gezien worden. Er is geen garantie op een gezond kind.

De 20 weken echo vindt plaats tussen 19 en 22 weken. Bij voorkeur tussen de 20-21 weken omdat dit de beste periode is om de organen van het kind te beoordelen

Meisje of jongetje?
De echoscopiste zal vragen of u het geslacht van uw kindje zou willen weten.

Groei-echo
Tijdens deze echo worden het hoofdje, de buikomvang en de bovenbeenlengte gemeten. Op deze manier wordt duidelijk of uw kind volgens verwachting groeit. De groeicontrole kan op verzoek van de zorgverlener meerdere keren herhaald worden, zodat er een goed beeld van de groei van uw kindje ontstaat: een groeicurve.

Dit is belangrijke informatie voor u en uw zorgverlener. Tevens wordt er naar hoeveelheid vruchtwater gekeken. We gaan niet specifiek op zoek naar andere afwijkingen. Dit echoscopisch onderzoek gebeurt alleen op indicatie en wordt door uw zorgverlener aangevraagd en vindt plaats tussen de 22-40 weken zwangerschap

Placenta Lokalisatie Echo
Deze echo wordt verricht als bij de 20 weken echo, of in sommige gevallen bij een latere echo, een placenta is gezien die dicht bíj of óver de baarmoedermond ligt. Met deze echo kan worden gecontroleerd of de placenta nog steeds laag ligt of ver genoeg omhoog is getrokken met de groei van de baarmoeder. Het is soms noodzakelijk om de lokatie van de placenta via een inwendige echo te bekijken als deze niet goed zichtbaar is via de buik. Wij vragen u daar eerst toestemming voor.
Een te laag liggende placenta kan een mogelijke belemmering zijn voor een natuurlijke bevalling. Dit is belangrijke informatie voor u en uw zorgverlener.

We kijken bij deze echo naar de grootte van uw kind en naar de hoeveelheid vruchtwater. We gaan niet specifiek op zoek naar andere afwijkingen. Dit echoscopisch onderzoek gebeurt alleen op indicatie en wordt door uw zorgverlener aangevraagd en vind plaats bij 32-34 weken.

Liggings-echo
Tegen het einde van de zwangerschap, 35-40 weken, kan deze echo worden aangevraagd, wanneer het vermoeden bestaat dat uw kind in een verkeerde positie ligt of wanneer dit handmatig niet met zekerheid kan worden vastgesteld. Bij deze echo kan precies bepaald worden hoe uw kindje op dat moment ligt. Dit is belangrijke informatie voor u en uw zorgverlener. We kijken bij deze echo ook naar de grootte van uw kind en wordt de hoeveelheid vruchtwater bepaald. We gaan niet specifiek op zoek naar andere afwijkingen. Dit echoscopisch onderzoek gebeurt alleen op indicatie en wordt door uw zorgverlener aangevraagd.

Pretecho

Natuurlijk bent u benieuwd hoe uw kindje groeit en wilt u gewoon nog eens genieten van prachtige beelden van de ontwikkeling van uw kind.

U mag altijd een extra afspraak maken maar deze wordt helaas niet vergoed door uw zorgverzekeraar.

Wij hebben meerdere mogelijkheden:

Bij 12-15 weken kun je al heel veel van de ontwikkeling zien. Uw kindje is immers vanaf 12 weken compleet en al een klein mini mensje en ziet u het hartje kloppen.

Vanaf 15 weken kun je al veel meer zien. Er is ook te zien of het een jongetje of meisje is. Laat je kindje het geslacht niet zien door bijv. een ongunstige ligging, dan proberen we ook via een inwendige echo naar het geslacht te kijken. Mocht het dan nog niet zichtbaar zijn, dan mag je kosteloos een keer terugkomen.

De beste tijd voor een 3-4D echo is tussen de 26-28 weken zwangerschap. Wij maken een prachtige HD opname op USB-stick, klaar om te delen met familie en vrienden. U krijgt de gemaakte foto’s ook digitaal mee.

Waar moet u rekening mee houden
 • De duur van de onderzoeken varieert van 10-30 minuten.
 • Alle boven genoemde medische echo’s worden door uw zorgverzekeraar vergoed, al zijn sommige gebonden aan een maximaal aantal per zwangerschap.
 • Zelf aangevraagde (pret-) echo’s worden niet vergoed door uw zorgverzekeraar en komen voor uw eigen rekening.
 • U bepaalt zelf of u echo’s wilt laten uitvoeren.
 • In principe wordt gestart met een uitwendige echo. Houdt echter altijd rekening met de mogelijkheid dat uw toestemming wordt gevraagd om over te gaan tot een inwendige echo om betere beeldvorming te bereiken.
 • U kunt het gehele onderzoek meekijken op een scherm.
 • De echoscopiste bespreekt alle bevindingen met u.
 • Wij verzoeken u liever geen kleine kinderen mee te nemen naar het onderzoek en maximaal twee begeleiders. Het betreft namelijk een medisch onderzoek .
 • Er kan een beeld zijn van een variatie van wat normaal verwacht mag worden bij de zwangerschapsduur. Zo’n variatie heeft veelal geen consequenties. In sommige gevallen kan een variatie (of meerdere variaties) echter een signaal zijn om uitgebreider onderzoek te doen. In dit geval zal de echoscopiste u en uw zorgverlener hiervan op de hoogte stellen. Een afspraak voor dit onderzoek zal, indien gewenst, zo spoedig mogelijk geregeld worden.
  In sommige gevallen wordt het advies gegeven hiervoor later in de zwangerschap het echoscopisch onderzoek te herhalen.
 • Als er een afwijking wordt gezien of er is een vermoeden hierop, wordt u hierover ook direct geïnformeerd. Aansluitend stellen wij uw zorgverlener telefonisch op de hoogte.
 • In gezamenlijk overleg met u en uw zorgverlener wordt u, indien gewenst, doorverwezen naar de afdeling prenatale diagnostiek van het Wilhelmina Kinder Ziekenhuis. Hier wordt de mogelijkheid tot vervolgonderzoek besproken en op uw verzoek uitgevoerd. Het is uiteraard ook mogelijk dit eerst met uw zorgverlener te bespreken.
 • Als u verwezen wordt voor prenatale diagnostiek krijgt u een uitgebreid echoscopisch onderzoek (GUO) waarbij uw kindje nader wordt onderzocht. Soms krijgt u ook een vlokkentest of vruchtwaterpunctie aangeboden, hiermee kunnen de chromosomen van het kindje worden bekeken.

Het resultaat

3D echo Utrecht
3d-4d-pretecho-utrecht
Contact Opnemen

Stuur een bericht en we reageren zo snel mogelijk!

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search