skip to Main Content
RISK BASED MAINTENANCE STUDIE

RISK BASED MAINTENANCE STUDIE

Wat wilde jij vroeger worden?

Gisteren was onze dochter jarig. Voor haar verjaardag kreeg ze o.a. een vriendenboekje. Op de eerste bladzijde kan ze alles over zichzelf invullen. Zo ook de vraag: Wat wil je later worden? Toen ik dit aan haar vroeg, kreeg ik als stellig antwoord: moeder! Ook nog iets anders vroeg ik haar? Hoezo zei ze, moeder is toch wel genoeg?!

Weet jij nog wat je vroeger wilde worden? En is dat ook uitgekomen of ben je iets heel anders gaan doen? En hoe ben je tot die keuze gekomen?

Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 7 middelbare scholieren nog altijd kiest voor een opleiding die aansluit op de beroepsachtergrond van hun vader of moeder. Bij vwo-scholieren is dit zelfs 1 op de 5. Vaak wordt gekozen uit beroepen die je kent uit je omgeving: ouders/familie/buren/vrienden of kennissen. Dit bepaalt welke mogelijkheden je ziet, je weet immers wat het beroep inhoudt. Het betekent echter niet automatisch dat dit ook werk is dat bij je past, waar je plezier in hebt. Wie weet zou je wel iets veel leukers kunnen doen, maar ken je het bestaan van zo’n beroep nog niet. Ergens wel een beetje zonde misschien…

Op het vmbo zien we dat hier verandering in wordt gebracht. Steeds meer scholen geven loopbaanlessen waarbij extra aandacht wordt besteed aan het uitbreiden van beroepenkennis. Zo worden leerlingen bijvoorbeeld aangespoord om in contact te komen met mensen die beroepen uitvoeren die ze nog niet kennen.

Hoe zit dit bij jou? Weet jij nog wat je vroeger wilde worden en is dat ook uitgekomen? Hoe heb jij een studie/werkkeuze gemaakt? Sloot jouw beroepskeuze ook aan op een uit jouw omgeving? Twijfel je wel eens of je de juiste keuze hebt gemaakt, of ben je nieuwsgierig of er andere beroepen zijn die misschien meer aansluiten op jouw interesses en talenten?